rmoff

August 19, 2009

OBIEE and Load Runner – part 1

Filed under: loadrunner, obiee, performance — rmoff @ 17:57

UPDATED:
See a HOWTO for OBIEE and LoadRunner here: https://rnm1978.wordpress.com/2009/10/01/obiee-and-loadrunner-howto/


Introduction

LoadRunner is a tool from HP (bought from Mercury) that can be used to simulate user activity. It supports a whole host of protocols but for OBIEE I’m obviously using the Web one.

There are two flavours, “Web (Click and Script)” and “Web (HTTP/HTML)”. The latter simply shoves HTTP requests at the server, whereas “Click and Script” simulates mouse and keyboard entry and thus is more appropriate for this user-based application. [edit]I’m not sure if this is actually the case[/edit]

You can write the script from scratch if you’ve more time than sense, or you can “record” a session where LoadRunner scrapes all activity from a session and then generates a script based on it. From this you can then refine your script. A script is called a VUser (Virtual User).

It’s a good idea to have mapped out what you are trying to test and how, rather than just randomly clicking through the application. Doing this has two disadvantages:

  1. Your script will be a pig to debug & customise
  2. Your script will be little use other than replicating multiple instances of randomly clicking.

Much better to do something simple like this:

  1. Login (record it under the “vuser_init” action)
  2. Navigate to a dashboard
  3. Logout (record it under the “vuser_end” action)

Once you’ve got your simple script you can then get funky. Parametrise the username and password, and then the dashboard that you select. Suddenly what looked like a simple script can be set to go and open all your dashboards!

Validating VUser script

Now you have a simple script that you should be able to replay. Using the Verify Replay option you can test what you’ve recorded. On replay I got “No Errors Detected” :replay01

but the screenshots thumbnails showed an difference :

replay02

Going to View -> Test Results and examining the full-size screenshots showed the error
! Error : Response from server contained an error

error01

Doc ID 735158.1 on Metalink details this problem, but doesn’t have a solution. The error message is apparently not from OBI but the webserver. I don’t know enough about the web technology to trace this through to source. In the HTML there is always a placeholder for a message :

<DIV style="display:none" id="DashboardErrorDiv"></DIV>

I did a detailed examination of the sawserver log (using detailed logging level) but couldn’t find any errors. I checked the analytics web app log too, and the oc4j and apache logs. All turned up nothing. Using Fiddler2 I set up a trace of the network traffic from LoadRunner to OBIEE (define Fiddler2 as a proxy in LoadRunner) – and the blasted thing worked! No error! So then I removed the proxy setting and again it worked, no problem. How frustrating.

Taking a step back, I restarted sawserver, ran the Replay and got the error again. Changed to go via Fiddler2, no error. Bounced sawserver again, ran the Replay through Fiddler2 first this time – and got the error. Phew. So it looks like it’s maybe cache-based, and at least it’s repeatable.

Analysing the Fiddler2 output revealed:

  • DashboardErrorDiv is populated in res/b_mozilla/dashboards/portalscript.js saw.dashboard.showError, which is an error handler
  • The error itself is thrown in res/b_mozilla/common/ajax.js (header indicates that it is for Server Calls – used to retrieve XML from server)

FireBug was also useful for backing up the analysis in capturing known-good sessions.

I’m not convinced the Metalink article is entirely truthful, since it is still OBI throwing the error, just clientside javascript. The problem is that OBIEE is heavily relient on ajax, and running it on the simulated browser of LoadRunner is not working. I’m hoping the solution is somewhere in tweaking the LoadRunner replay config. I’ve tried using “AJAX (Click and Script)” but get the same results.

Advertisements

2 Comments

  1. Hi,

    Please let me know if you get any solution. We are having same issue and we recorded the script with different options, bypassing presentation cache, without any cache. But we are getting same error.

    With fiddler we couldnt get much information.
    We have opend sr with oracle,but cudnt get any resolution from them.

    Thanks,
    Swetha

    Comment by swetha — August 20, 2009 @ 21:48

  2. […] loadrunner, obiee, performance, sawserver — rnm1978 @ 12:24 This is following on from my first post about OBIEE and LoadRunner, in which I failed dismally to get a simple session […]

    Pingback by OBIEE and Load Runner – part 2 « RNM — August 21, 2009 @ 12:29


RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: